Są niezwykle smaczne: Ten przepis na puszyste kotleciki powinna znać każda kucharka.

Ten przepis na puszyste kotleciki powinna znać każda kucharka, przygotowując je zaimponujesz swoim gościom

Kotleciki z drobiu trudno przygotować tak by były kruche i delikatne, jednak bazując na tym przepisie dokładnie takie one są. Ty i Twoja rodzina będziecie nimi zachwyceni. Soczyste, miękkie i delikatne, takie są te kotlety. Można je smażyć lub piec.

Składniki:

  • piersi z kurczaka zmielone – 0,5kg
  • jajo – 1szt
  • płatki owsiane – 0,5szk
  • woda lub mleko – 0,5szk
  • cebula – 1szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wodą lub mlekiem zalewamy płatki, i tak zostawiamy na 20 minut. Cebulę drobno pokroić, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i zmielonym mięsem.

Płatki owsiane pomieszać trzeba z papryką, solą, pieprzem, w tej postaci wymieszać jeszcze z mięsem. Kiedy wszystko jest dobrze wymieszane można zabrać się za formowanie klopsików. Kotleciki smażyć z obu stron na gorącej patelni z olejem.

Do farszu można dodać ser, a panierkę przygotować z orzechów, wedle uznania, lub zrobić tak jak w przepisie. Pulpety dobrze smakują z sosem słodko- kwaśnym lub kwaśną śmietaną.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!