3 składnikowe ciasteczka, którymi zachwyca się moja rodzina – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.
Ciasteczka z trzech składników – proste, szybkie i przepyszne
Składniki:
- mleko skondensowane słodzone: 200 gram
- skrobia kukurydziana: 280 gram
- margaryna: 100 gram
Przygotowanie ciasteczek jest bajecznie proste. Pamiętajmy, aby margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ciasto łatwiej się wyrabiało. Wymieszaj łyżką trzy składniki, a następnie wyrób je ręką do uzyskania jednolitej kulki. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno przywierać do rąk.
Odrywaj powoli małe kawałki ciasta i formuj z nich kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na blaszce układaj w sporej odległości od siebie uformowane kulki. Za pomocą widelca lekko rozgniatamy je, aby powstały płaskie krążki.
Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut; wierzch ciastek dzięki użyciu skondensowanego mleka pozostanie jasny podczas pieczenia. Ciastka będą gotowe, kiedy ich spód się lekko zbrązowi.
Comments are closed.