Prosty przepis na ciasto na pierogi – z tym przepisem zawsze się udają: Oto kilka ważnych porad.
Przepis jest niezwykle prosty, dlatego może wykonać go każda osoba. Jeśli zależy ci na wykonaniu szybkiego ciasta na pierogi, to jesteś we właściwym miejscu.
Jest ono niezwykle delikatne, cieniutkie oraz elastyczne, a wykonuje się je z podstawowych produktów, które będą cieszyć twój brzuch z każdym kęsem.
Składniki:
Składnikami ciasta będą jedynie woda, mąka i oliwa, co sprawi, że na pewno na tym oszczędzisz.
Przygotowanie:
Musisz przygotować stolnicę lub blat, na który rozsypiesz mąkę. Dodaj jej tyle, aby utworzył się kopiec, na którym zrobisz dziurkę centralnie na środku. Następnie zajmij się ugotowaniem wody. Gdy już to zrobisz, odczekaj jakiś czas, żeby trochę przestygła.
Pamiętaj, że musi być ona nadal gorąca, więc nie należy przesadzać z długością studzenia. Wodę wlewaj w dziurkę, którą zrobiłeś wcześniej i cały czas mieszaj masę. Dolewaj ją do momentu, aż 3/4 mąki się z nią połączy. Dodaj oliwę, po czym nadal ugniataj ciasto.
W przypadku gdy będzie ono zbyt gęste, dolej więcej wody, a gdy będzie ono lepkie, dosyp mąki. Wyrobione ciasto, rozwałkuj na blacie, który wcześniej musisz posypać mąką i rób to do momentu uzyskania cienkiego placuszka.
Comments are closed.