Chwilka roboty, a jakie to pyszne: Robię prawie w każdy weekend mielone steki prosto z piekarnika.
Chyba każdy przyzna, że nie ma lepszej kuchni niż ta z przepisów teściowej. Zwłaszcza wtedy, gdy czujemy przesyt nudnych, tradycyjnych posiłków.
Przedstawię danie, które jest stosunkowo łatwe do przygotowania, a przy tym jest stanowi prawdziwy rarytas dla podniebienia. Będzie świetne jako dopełnienie obiadu lub na kolację.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa,
- 300 g ziemniaków,
- 4 jajka,
- 50 g majonezu,
- 200 g cebuli,
- 150 g sera,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pierwszym, co musisz zrobić, będzie ugotowanie ziemniaków, tak aby były półtwarde. Kiedy ostygną, wystarczy, że zetrzesz je na tarce o grubych oczkach. (Nie chowaj tarki – jeszcze się przyda!) Tak powstałą masę solidnie wymieszaj w misce wraz z łyżką majonezu, solą i pieprzem.
Następnie przyda się cebula – posiekaj ją na drobną kosteczkę i usmaż na oleju roślinnym tak, aby nabrała złocistego koloru.
Kolejnym krokiem będą jaja – należy je ugotować i podobnie, jak w przypadku ziemniaków, poczekać chwilę aż ostygną. Następnie posiekaj je drobno i wymieszaj dodając majonezu. Zetrzyj ser, tym razem na stronie tarki z drobnymi oczkami.
Teraz musisz przygotować blachę do pieczenia. W tym celu wyłóż ją papierem pergaminowym, który następnie posmarujesz niewielką ilością masła. Przygotuj także mięso mielone – powinno mieć formę cienkich, płaskich plasterków grubości 1 cm.
Takie mięsne talarki możesz już ułożyć na blaszce starając się zachować pomiędzy nimi odstęp. Na mięsie ułóż kolejno cebulkę, jajko z majonezem i tarte ziemniaki.
Każdy kawałek posyp serem i prawie gotowe! Pozostało tylko włożyć potrawę na 30 minut do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni).
Comments are closed.