Rolka z kurczakiem w butelce – w sklepie tego nie kupisz. Hit w mojej kuchni
Przekąska z kurczaka – idealna na zimo. Sprawdzi się nie tylko od święta, dobrze prezentuje się na kanapce, a smakuje obłędnie.
Trafi w gust każdego maniaka mięsnych potraw! Przygotowanie jest proste i niedrogie, a dzięki temu, że wykonujesz ją z wiadomych składników – wiesz co jesz. Zapraszam!
Potrzebne SKŁADNIKI:
- 1,3-1,5 kg mięsa z kurczaka (najlepiej filet)
- 100 g obranych orzechów włoskich
- 30 g żelatyny
- 2 ząbki czosnku
- sól, ulubione przyprawy do smaku
Zabieramy się za PRZYGOTOWANIE:
Na początek mięso z kurczaka – kroimy je na kawałki średniej wielkości, najlepiej kosteczki. Dusimy na patelni z grubym dnem, nie dodajemy oleju, kurczak puści własny sok. Wystarczy dodać przyprawy, sól i pieprz. Najlepiej jest przykryć patelnię i tak dusić około 35-40 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę. Wsypujemy ją do miseczki i zalewamy odpowiednią ilością wody. Dokładnie mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Wtedy też musimy ją rozpuścić, czyli podgrzać – najlepiej w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Wracamy do kurczaka, od którego pozostałości w postaci bulionu łączymy z żelatyną. Orzechy lekko podsmażamy na suchej patelni, a następnie wraz z czosnkiem dodajemy do mięsa. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i zalewamy żelatyną z bulionem.
Aby uformować odpowiedni kształt, potrzebna będzie plastikowa butelka (na przykład od wody). Odcinamy szyjkę i napełniamy przygotowaną wcześniej mieszaniną z kurczakiem.
Nie pozostało nic innego, jak schłodzenie. Butelkę wkładamy do lodówki, aż zawartość całkowicie stężeje. Przed podaniem rozetnij butelkę, wyjmij i najlepiej pokrój na plasterki.
Comments are closed.