Przepis od A do Z. Rolada z kurczaka uwielbiana przez gości.
Dziś chciałabym zaprezentować wam łatwy przepis na przepyszną roladę domową z kurczaka, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy jej spróbują.
Składniki:
- kurczak;
- orzechy;
- czosnek;
- masło;
- zieleń np. szpinak, bazylia, koper czy pietruszka;
- sól do smaku;
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Jeżeli chcesz, żeby rolada była bardziej soczysta, to do jej przygotowania użyj całego kurczaka, a nie filetów. W pierwszej kolejności pokrój kurczaka na kawałki, jednocześnie oddzielając mięso od kości. Nie pozbywaj się tłuszczu ani skóry, zostaw ją na miejscu.
W tym przepisie pokażę, jak przygotować danie z kilku podudzi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć większej ilości mięsa. Danie jest bardzo smaczne, więc spokojnie można robić je w większych ilościach. I tak nic nie zostanie.
Pokrojonego na kawałki kurczaka posól, ułóż na nim cienkie ząbki czosnku oraz posyp delikatnie cukrem. Całość przykryj folą spożywczą i ubij tłuczkiem. Następnie posmaruj kawałki niewielką ilością musztardy. W osobnym naczyniu zblenduj ze sobą kilka ząbków czosnku, zieleninę oraz cebulę, a następnie dodaj jeszcze orzechy i masło.
Całość zmiksuj dokładnie, tak aby powstała jednolita masa. Przygotuj folię. Delikatnie nasmaruj ją masłem, a następnie połóż na niej kawałki kurczaka oraz zmiksowaną pastę. Zawiń wszystko w folię. Roladę możesz gotować na kilka sposobów – np. w kotle lub łaźni wodnej, a także w piekarniku.
Comments are closed.