Piersi z kurczaka – Bardzo szybko, tanio i smacznie – Zaskocz swoich gości.
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwie części i delikatnie rozbij je tłuczkiem. Następnie każdy kawałek przypraw z obu stron solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i ulubionymi suszonymi ziołami.
Obraną cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Umyte i osuszone pieczarki pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj marchewkę oraz pieczarki i duś wszystko pod przykryciem do miękkości.
Do miski włóż obrane, umyte i pokrojone w cienkie półplasterki ziemniaki. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego/przecieru, a także przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Wlej wodę i przypraw solą, pieprzem i ziołami wg upodobania. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200° C. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i rozłóż w nim ziemniaki, a następnie piecz je 35 minut. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach i podziel go na dwie części. Połowę sera, 1 posiekany ząbek czosnku i śmietanę dodaj do duszonych warzyw, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Comments are closed.