Moi domownicy uwielbiają tę roladę: 500 g mięsa mielonego, ser i jajka.
Trudno znaleźć kogoś, kto nie byłby zaintrygowany daniem z ziemniaków, mięsa mielonego i sera.
Ten przepis zachwyci Twoich bliskich i sprawi, że będzie to wspaniały obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- jajka – 2 szt.
- bułka tarta – 2 łyżki
- pieprz – ok. 1 łyżeczka
- Ser żółty – ok. 100 g
- ziemniaki – 4-5 sztuk
- Olej roślinny
- sól – szczypta
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mięso mielone w misce. Dopraw solą. Dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Na blasze żaroodpornej rozłóż papier do pieczenia.
Ułóż mięso na papierze do pieczenia równomiernie na całej powierzchni naczynia.
Na środku naczynia ułóż ser i pokrój go na mniejsze kawałki. Zwiń mięso w rulon na papierze. Upewnij się, że ser nie przylega do końca rolki. Zawiń roladkę w drugi arkusz pergaminu do pieczenia, uważając, aby zawinąć krawędzie.
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je na plastry lub kawałki – sam zdecyduj! Umieść osolone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Następnie ułożyć na nich zawiniętą roladę. Piec przez około. Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
Comments are closed.