Przepyszne rurki z kremem, które doskonale wpasują się w klimat świątecznego stołu, a w dodatku ich przygotowanie jest bardzo szybkie.
Mąkę, masło i kwaśną śmietanę połącz ze sobą i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu ciasto rozwałkowuj na cienki placek o grubości około 2 mm i pokrój na 2 cm paski.
Na każdą tubę do wypieku rurek zawiń jeden pasek i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą złocisto-brązowe. Odczekaj, aż rurki lekko ostygną i delikatnie wyciągnij formy. Uważaj, żeby nie połamać rurek, gdyż ciasto będzie bardzo kruche.
Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Do garnka wsyp cukier (240 g) i zalej go wodą, tak, żeby go przykryła. Zagotuj cukier z wodą do temperatury około 115-120 stopni.
Comments are closed.