Jem i chudnę: Kilka niskokalorycznych sałatek z buraków, które można jeść nawet w nocy.
Potrzebne składniki:
- 2 buraki
- marchewka
- cebula
- jabłko
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 250 g świeżej kapusty
- sól
- ewentualnie zioła do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki i marchewkę obierz. Następnie zetrzyj na tarce z również obranym jabłkiem. Cebulę obierz i pokrój na pióra. Kapustę poszatkuj. Wymieszaj wszystko o przypraw solą oraz ulubionymi ziołami. Dodaj olej roślinny oraz ocet.
Sałatka z ryżem
Składniki :
- burak ugotowany
- marchewka
- łyżka kukurydzy (z puszki)
- 150 g ryżu (ugotowanego)
- oliwki około 8 sztuk
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki octu jabłkowego
- świeże zioła do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę i buraki obierz i zetrzyj na tarce. Ryż ugotuj, przestudź i wymieszaj z kukurydzą. Warzywa, ryż i oliwki połóż na osobnych talerzach. Zrób sos z oleju roślinnego, octu jabłkowego oraz sosu sojowego.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Najlepiej smakuje, gdy składniki zostaną połączone bezpośrednio przed jej spożyciem.
Comments are closed.