Oto jak zrobić 1 kg sera z 2 litrów mleka: Jak zrobić domowy ser twarogowy w domu.

Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić w domu twarożek, podobny do sera feta.

Można go używać jako dodatek do chleba, do sałatek lub spożywać samodzielnie.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 40 gramów śmietany, opcjonalnie 20 gramów kefiru
  • 2 l mleka
  • 2 ml soli

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko i sól w rondelku. W czasie gdy mleko się gotuje, ubij jajka w osobnej misce. Gdy mleko się zagotuje, dodaj śmietanę i jajka. Jeśli ser jest bardziej miękki, można użyć kefiru. Wymieszać wszystko razem, aż powstanie spójna masa.

Gotować mieszaninę przez około 5-6 minut, aż serwatka oddzieli się od mleka. Umieść masę w sitku wyłożonym gazą. Odcedź masę i wyciśnij ją. Poczekać, aż ser ostygnie. Schłodzoną masę włóż do lodówki. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!