Sernik „Łzy anioła” – przepyszny sernik z rosą. Przepis idealny, wychodzi zawsze delikatny i puszysty.
Żeby stworzyć nadzienie, musimy wymieszać ze sobą twaróg, żółtka, kaszę mannę oraz cukier. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Sztywną pianę zrobimy, ubijając białka z dodatkiem cukru pudru.
Kiedy przygotowaliśmy już wszystko, możemy wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto wkładamy do okrągłej blachy (tworząc palcami boki) o średnicy około 30 cm. Następnie wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy spód w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto i kładziemy na nie nadzienie z twarogu. Potem smarujemy wierzch delikatną pianką. Kiedy to zrobimy, wkładamy naczynie do piekarnika na kolejne 15 minut, czekając aż skórka się zarumieni. Po upływie 15 minut uchylamy drzwi na pół godziny, żeby białko delikatnie opadło.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aż do wystygnięcia. Efektowne krople rosy pojawią się w ciągu 2 godzin. Ten sernik jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach. Kiedy raz spróbujesz, od razu sięgniesz po drugi kawałek.
Comments are closed.