Dlatego każda kobieta po 40-tce powinna zjeść 3 śliwki dziennie – mają wiele właściwości zdrowotnych
Śliwki występują w różnych odmianach, mogą być suszone bądź świeże. W okresie zimowym i wiosennym owoce te są ciężko dostępne. Z pomocą przychodzą nam suszone śliwki! Są one łatwo dostępne i posiadają wiele zalet.
Suszone śliwki to skarbnica dobroci
Zanim sięgniemy po suszone owoce należy upewnić się czy są one dobrej jakości. Owoce powinny być miękkie, sprężyste i niezbyt suche. Podczas odpowiedniego procesu suszenia z jednego kilograma świeżych śliwek uzyskuje się około 250g suszonych owoców.
Śliwki występują w naszej kuchni od dawna. Sprawdzają się jako dodatek do wyrobów cukierniczych (słynne Śliwki w Czekoladzie), deserów, napojów, sałatek, warzyw, mięs i wszelkich dań na ciepło. Tajemnica śliwek tkwi w tym, co mają do zaoferowania dla naszego zdrowia. Szczególną uwagę na ich walory prozdrowotne powinny zwrócić uwagę kobiety znajdujące się w okresie przed menopauzą i w trakcje jej trwania.
Comments are closed.