Dlatego każda kobieta po 40-tce powinna zjeść 3 śliwki dziennie – mają wiele właściwości zdrowotnych
W okresie menopauzy, kobiety przechodzą wiele zmian w swoim ciele. Do jednej z tych zmian należy utrata masy kostnej zwana inaczej przerzedzeniem kości. Jak pokazują badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Florydy, aby odwrócić proces przerzedzania kości, należy spożywać właśnie suszone śliwki.
W społeczeństwie nadal pokutuje przekonanie, iż aby skutecznie wzmocnić kości należy spożywać nabiał – nic bardziej mylnego. Badania przeprowadzone zostały na kobietach znajdujących się w okresie menopauzy – wyniki jasno pokazały, że te osoby, które spożywały 100g suszonych śliwek dziennie przez 11 miesięcy miały masę kostną wyraźnie większą niż osoby, które ich nie spożywały.
Jedz śliwki na zdrowe kości
Substancje odżywcze zawarte w śliwkach przedostają się do układu odpornościowego, dzięki temu oddziałują na organizm silniej niż sztuczne witaminy czy biostymulatory. Jednym ze składników śliwek są polifenole, które docierają do tkanki kostnej i chronią ją przed stanami zapalnymi stawów i kości.
Ulga w zaparciach
Suszone śliwki są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Jeżeli twoim problemem są zaparcia, wystarczy, że przed każdym posiłkiem zjesz 3 suszone owoce wcześniej namoczone przez chwilę w gorącej wodzie.
Składniki chroniące serce
Wspomniane polifenole, potas i inne składniki odżywcze, które zawierają w swoim składzie śliwki wspomagają elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Ponadto, wzmacniają mięśnie serca i normalizują tętno. Regularne spożywanie tych suszonych owoców pozwala na znaczne zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca.
Comments are closed.