Smaczne, chrupiące i lekko kruche bułeczki lepsze niż sklepowe.Zaledwie 30 minut w piekarniku
30 minut to wcale nie tak dużo prawda? Czy wiesz, że dokładnie tyle potrzebujesz, żeby zrobić domowe bułeczki.
Pyszne bułeczki z piekarnika to coś w czym każdy domownik zakocha się od razu. Są bardzo chrupiące, a co najważniejsze są pyszne nawet następnego dnia.
Co będzie nam potrzebne
- 200 ml ciepłej wody
- 200 ml ciepłego mleka
- około 600g mąki
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka drożdży (instant)
Dodatkowo można przygotować:
- 1 łyżkę mąki do posypania
- 25-30g masła
- Należy również posiadać dwie miski i coś do mieszania naszych składników.
Teraz przygotowanie:
Do miski wlej ciepłą wodę i mleko do tego dodaj cukier, sól i drożdże dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto.
Gotowe ciasto przełóż do miski posmarowanej wcześniej masłem i przykryj ciasto folią, pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
Potem należy podzielić ciasto na dwie połówki i każdą pokroić na mniejsze kawałki.
Na wyłożoną papierem blaszkę ułóż uformowane w bułeczki ciasto, przykryj folią i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 min.
Ustaw piekarnik na 190 stopni i poczekaj, aż się rozgrzeje. Każdą bułeczkę natnij i włóż po kawałku masła, a następnie posyp mąką.
Comments are closed.