Już nigdy nie zrobisz frytek, gdy poznasz przepis na te pyszne ziemniaczki w sosie sojowym. Mistrzowski przepis.
Nie sądziliśmy, że potrawy z ziemniaków mogą być zaskakujące.
Tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji wcale nie takie banalne, to danie opiera się głównie na marynacie. Przygotowuje się je w piekarniku, a sposób przyrządzenia daje się łatwo zapamiętać. Co będziemy potrzebować?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 40 g oleju słonecznikowego
- 40 g sosu sojowego
- Kilka (2-3) ząbków czosnku
- Pęczek ziół, sól i pieprz, do smaku
Składniki sosu:
- 100 g śmietany
- Łyżeczka bazylii
- 2 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać i podzielić na cztery. Gotować w niesolonej wodzie, przez około 5-7 minut – nie mogą być miękkie.
W tym czasie możemy przygotować marynatę: sprasować czosnek i dodać go do sosu sojowego i oleju, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ziemniaki trzeba teraz schłodzić, następnie polać je przygotowaną wcześniej marynatą, równo ją rozprowadzić. W tym celu możesz zakryć garnek i trząść nim lekko, żeby wszystko wszędzie się dobrze rozlało.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a blachę do pieczenia smarujemy olejem słonecznikowym. Rozłóż kawałki ziemniaków równomiernie na całej powierzchni i piecz około 15-20 minut. Po wszystkim, czas na sos. Ziemniaczane dania najlepiej smakują z sosem śmietanowym, wystarczy wszystkie wspomniane wcześniej składniki dobrze ze sobą zmieszać i gotowe.
Na sam koniec, upieczone ziemniaki trzeba udekorować i doprawić ziołami. Możesz użyć swoich ulubionych, na przykład oregano, albo koperku.
Comments are closed.