Wyeliminuj koniecznie te produkty z diety. Jak pozbyć się bólu i zapalenia stawów.
Zapalenie stawów objawiające się bólem, obrzękiem i sztywnością stawów to bardzo uciążliwa choroba.
Wbrew obiegowym opiniom, nie dotyczy ona wyłącznie osób w podeszłym wieku, ale również ludzi młodych i dzieci. Coraz częściej mówi się o tym, że przyczyną zapalenia stawów może być zła dieta.
Jeżeli problem zapalenia stawów dotyczy właśnie Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich, warto poznać 3 produkty żywnościowe, które trzeba wyeliminować z jadłospisu. Podpowiemy także jakie są naturalne sposoby na łagodzenie objawów zapalenia stawów.
3 produkty szkodliwe dla stawów
Pierwszym krokiem w kierunku zapobiegania zapaleniu stawów jest zmniejszenie udziału w diecie produktów żywnościowych, takich jak nasiona słonecznika, szproty i twardy ser.
Według dietetyków wszystkie te produkty niekorzystnie wpływają na stawy, dlatego osoby z zaawansowaną chorobą stawów powinny je całkowicie wyeliminować. Osoby zdrowe powinny zaś profilaktycznie ograniczać spożywanie tych artykułów spożywczych.
Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika zawierają duże ilości kwasów Omega-6, które w większych ilościach negatywnie wpływają na stawy (zapalenie i ból stawów) oraz na skórę (trądzikowe zapalenie skóry). Kwas Omega-6 odkłada się w stawach, powodując uszkodzenie chrząstki i zwiększone odczucie bólu.
Szproty
Szproty należą do produktów bogatych w puryny. Organizm nie potrzebuje do sprawnego funkcjonowania puryn, dlatego je wydala wraz z moczem.
Spożywanie dużej ilości produktów zawierających puryny powoduje problemy z usuwaniem kwasu moczowego, który zaczyna odkładać się w stawach powodując groźną chorobę nazywaną dną moczanową albo artretyzmem. Objawem choroby jest ostre zapalenie stawów.
Twardy ser
Zawarte w twardym serze jony wapnia w znacznym stężeniu mogą być przyczyną bólu stawów lub skurczy mięśni. Dlatego, warto jeść ser, ale nie w nadmiernych ilościach.
Produkty korzystnie wpływające na stawy
Na szczęście istnieją też produkty spożywcze, które mają udowodniony pozytywny wpływ na stawy. Ich spożywanie pozwala łagodzić objawy zapalenia.
Nalewka z czosnku
Czosnek, dzięki zawartości substancji pod nazwą dwusiarczek dwuallilu zapobiega niszczeniu chrząstki stawowej i eliminuje ból wywołany przez zwyrodnienia stawów.
Aby przygotować nalewkę z czosnku wystarczy posiekać ząbki czosnku (5 główek) i zalać je pół litra wódki, a następnie odstawić na 10 dni do ciemnego pomieszczenia. Jeżeli masz problem ze stawami, powinieneś pić 1 łyżeczkę nalewki przed każdym posiłkiem.
Ocet jabłkowy na stawy
Ocet jabłkowy uśmierza ból związany z zapaleniem stawów lub chorobami reumatycznymi. Można go stosować w formie okładów, kąpieli jak również pić. Jeżeli masz problem ze stawami wypij przed każdym posiłkiem (maksymalnie 5 razy dziennie) szklankę wody z 1 łyżeczką octu.
Comments are closed.