Aromatyczna i pikantna marchewka po koreańsku to prawdziwy hit w naszej kuchni w ostatnim czasie. Przepis.

Marchewka jest nie tylko zdrowym warzywem, ale też takim, które możne posłużyć do przygotowania wielu smacznych, odżywczych potraw.

Marchewkę można dodawać nie tylko do zupy, ale też przyrządzić z niej pyszną sałatkę z wieloma przyprawami. W taki właśnie sposób można przyrządzić marchewkę po koreańsku. Jest to przepis zarówno pyszny, jak i zdrowy, a do tego zawiera wiele witamin i może być podany o każdej porze roku. Warto wypróbować taki przepis samemu!

Jak przyrządzić marchewkę po koreańsku?

Składniki:

  • 1kg marchewki,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • ocet,
  • cebula,
  • czerwona papryka,
  • czosnek, olej do smażenia,
  • czarny pieprz,
  • kolendra.

Jak przygotować marchewkę po koreańsku?

Marchewkę należy przetrzeć na specjalnej tarce. Następnie należy dodać sól oraz cukier i wymieszać.

Marchewkę, która znajduje się w misce trzeba następnie skropić octem. 3 krople powinny wystarczyć. Kolejno dodaje się posiekaną cebulę, którą jednak najpierw trzeba usmażyć na oleju. Taka cebula doda wiele smaku.

Następnie trzeba pokroić czerwoną paprykę na nieco mniejsze paski oraz dodać do marchewki.

Teraz czas na przetarty przez praskę czosnek, pół łyżeczki czarnego pieprzu oraz pół łyżeczki kolendry.

Sałatkę można zjeść od razu po przygotowaniu, ale warto też pozostawić ją na kilka godzin w lodówce, by ta nasiąkła nieco bardziej przyprawami. Około 3 godziny w lodówce powinny sprawić, że sałatka zaczęła pięknie pachnieć oraz wspaniale smakować. Warto wypróbować przepis dla całej rodziny! Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!