Pyszne i dietetyczne: Zjedz nawet po 22.00 i nadal chudnij. Przepisy na surówki z marchewki.
Marchew to bogate źródło witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych. Jej codzienne spożywanie obniża poziom cholesterolu, zapobiega rozwojowi miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Zarówno w czasie diety odchudzającej, jak i w czasie leczenia doskonałym dodatkiem są surówki z marchewki. Starta na drobnej tarce marchew jest bardziej przydatna niż taka spożywana w całości.
Poniżej znajdziesz przepisy na przepyszne surówki ze świeżą marchewką. Dodanie do nich oleju, śmietany lub jogurtu sprawi, że zawarty w marchewkach karoten lepiej się wchłania, dając Ci maksymalną ilość energii i składników odżywczych.
Surówka marchewkowa z jajkiem
Składniki:
- średniej wielkości marchewki – 4-5 sztuk
- gotowane jajka – 5-6 sztuk
- ząbki czosnku – 2-3 sztuk
- śmietana lub jogurt naturalny – 1-2 łyżki
- szczypta soli
- zioła do smaku
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewki oraz obrane jajka na tarce. Jajka może również pokroić w małą kostkę. Posiekaj czosnek Wymieszaj razem wszystkie składniki, a następnie posól oraz dodaj kwaśną śmietaną lub jogurt. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Smacznego!
Comments are closed.