Pyszne i dietetyczne: Zjedz nawet po 22.00 i nadal chudnij. Przepisy na surówki z marchewki.

Składniki:

  • średniej wielkości marchewki – 2 sztuki
  • słodkie lub kwaśne jabłka – 2 sztuki
  • jajka na twardo – 3 sztuki
  • twardy ser – 100 g
  • 1/4 cebuli
  • ząbki czosnku – 2-3 sztuki
  • sól do smaku
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • kefir do smaku

Przygotowanie:

Zetrzyj na tarce jajka, marchewki, obrane ze skórki jabłka oraz ser. Posiekaj bardzo drobno czosnek. Równie drobno posiekaj cebulę. Aby wyeliminować gorzki posmak cebuli, przelej posiekaną cebulę wrzącą wodą, a następnie zanurz ją w lodowatej wodzie na 3 minuty i przecedź przez sito tak, aby woda mogło swobodnie spłynąć.

Sałatkę ułóż warstwami: 1 warstwa – cebula,  2 warstwa – jabłko, 3 warstwa – jajko, 4 warstwa – marchewka z czosnkiem, 5 warstwa- ser. Następnie powtórz warstwy. Całość polej kefirem lub jogurtem.

Gotową sałatkę odstaw do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie jest gotowa do spożycia. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!