Zdrowa suszona wieprzowina. Jak u chłopa sto lat temu. Bez chemii i konserwantów – w sklepie takiej nie kupisz

Naturalna, wykwintna ekologiczna suszona wieprzowina. Jak u chłopa sto lat temu.

Ostatnimi czasy świadomość żywienia w społeczeństwie wzrosła i produkty naturalne, bez konserwantów i sztucznych barwników są wysoce pożądane, toteż ten wspaniały przepis na suszoną wieprzowinę na pewno wspaniale się sprawdzi.

Skomplikowaność przepisu polega głównie na sporej dozy cierpliwości, której potrzeba do przygotowania przysmaku. Z pewnością się opłaci – przygotowany produkt ma długą datę przydatności do spożycia i jest znacznie tańszy od gotowych, marketowych kiełbasek i szynek.

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny (najlepiej bez kości)
  • 1/2 kg soli
  • 10 g pieprzu
  • 10 g kolendry (lepsze są nasiona niż mielona)
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • pół tuzina liści laurowych

Przygotowanie

Po opłukaniu mięsa wytrzyj je ręcznikiem papierowym, następnie za pomocą ostrego noża wytnij cały tłuszcz.

Zetrzyj porządnie w moździerzu kolendrę, liść laurowy wcześniej posiekaną), rozmaryn i pieprz. Tak przygotowaną mieszaniną sowicie natrzyj naszą wieprzowinkę z obu stron.

Zapakuj mięso do pojemnika, obsyp z każdej strony solą (nie żałuj). Wstaw do lodówki na 2/3 dni, co parę godzin je obracając.

Po upływie ww. czasu wyciągnij mięso z lodówki i dokładnie wypłucz je ze wszystkich przypraw, wysusz je ręcznikami. Ponownie natrzyj je przygotowanymi przyprawami, tym razem bez soli.

Owiń wieprzowinę w czystą gazę, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 tygodnie i voila – gotowe!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!