Dzięki temu przepisowi już zawsze będziesz mieć pod ręką pomysł na szybki i sycący posiłek.
Zacznij od przygotowania marynaty. W mniejszym naczyniu wymieszaj olej, sos sojowy, miód, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw i zajmij się przygotowaniem udek. Umyj je, osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski.
Oprósz je solą i papryką starając się, aby przyprawy pokryły całe mięso. Polej udka marynatą, przykryj talerzem i wstaw na około pół godziny do lodówki. Podczas, gdy udka się marynują przygotuj ziemniaki do pieczenia. Obierz je, pokrój na mniejsze (ale nie za drobne) kawałki i wsyp do naczynia, w którym będą się piekły.
Posyp je solą, zalej niewielką ilością wody i piecz przez pół godziny w 190 stopniach. Wraz z ziemniakami wstaw do piekarnika udka. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej mięso. Piecz przez około 40 minut. W międzyczasie rozgrzej patelnię i wlej na nią olej.
Obierz ząbki czosnku, podsmaż je w całości i zdejmij z patelni. Pokrój cebulę w półplasterki, smaż aż się zarumieni, a na koniec dodaj czosnek. Następnie wsyp na patelnię pieczarki pokrojone w plastry. Dopraw podsmażone warzywa wedle uznania i umieść je na ziemniakach.
Comments are closed.