Niezwykle smaczny obiad. Pierś z kurczaka z farszem szpinakowym – przepis wart zapisania.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pierś z kurczaka w cieście ze szpinakiem.
Gdy podasz ją z ziemniakami i surówką, będzie to idealny obiad dla wyjątkowych gości. Każdy poprosi Cię o przepis!
Składniki
- opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 6 piersi z kurczaka
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 6 plasterków żółtego sera (moim zdaniem najlepszy jest wędzony)
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Rozmroź szpinak, a następnie usmaż go na maśle. Gdy cała woda odparuje, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Całość dopraw solą i pieprzem. Smaż przez mniej więcej dwie minuty. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Farsz do mięsa jest przygotowany.
Teraz rozetnij każdą pierś, tak by powstała kieszonka. Do niej włóż nadzienie, a na górę farszu dodaj żółty ser. Posyp mięso solą.
Podziel płaty ciasta Francuskiego na dwie części, a następnie z dwóch stron natnij paski o grubości ok. 2 cm.
Jako że pierś należy położyć na nienaciętym płacie, to długość pasków uzależniona jest od jej wielkości. Pierś połóż na cieście, a następnie zawiń ciasto.
Mięso w cieście ułóż na pergaminie, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika na środkowej półce. Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Comments are closed.