Daj się zaskoczyć i spróbuj a gwarantuje Ci, że nie będziesz chciał zjeść innego tiramisu – Przepis z 5 składników.

Lista składników:

  • 300 gramów biszkoptów
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • jedna cytryna
  • 200 mililitrów śmietany kremówki
  • 200 mililitrów mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od rozdrobnienia biszkoptów oraz orzechów włoskich. W tym celu można wykorzystać woreczek i na przykład tłuczek lub wałek, bądź też można posłużyć się blenderem (uważaj, aby nie rozdrobnić ciasteczek zbyt mocno). Następnie wyciśnij cytrynę, uważając na pestki w soku.

Kolejnym krokiem jest ubicie zimnej śmietanki za pomocą miksera. Do ubitej już śmietanki zacznij powoli (stopniowo) dodawać mleko skondensowane i miksuj masę przez kolejne dwie minuty. Na sam koniec, nie przerywając miksowania, powoli wlewaj sok z cytryny.

Warstwy można układać w pucharku, blaszce czy naczyniu żaroodpornym. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Najniższą warstwę warto rozpocząć do wyłożenia biszkoptów oraz orzechów, a następnie położyć masę i znowu przykryć ją biszkoptami i orzechami.

Ten sposób najlepiej sprawdzi się jeśli chcesz podać deser w formie ciasta. Warto eksperymentować z ułożeniem warstw oraz z dodatkami. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!