Tort Marzeń – kremowy, idealny bez pieczenia. Przepyszny i szybki w przygotowaniu wiśniowy
Ciasto z bitą śmietaną i owocami przeważnie kojarzy nam się z czasochłonnym i długim przygotowaniem. Nie zawsze jednak musi tak być!
Dzisiaj proponujemy przepis na „Tort Marzeń” – kremowy, delikatny i pyszny, a w dodatku – bez pieczenia. To ciasto z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich gości!
Składniki na „Tort Marzeń”:
- marynowane wiśnie w zalewie – 2 szklanki
- sok wiśniowy – 650-700 ml
- cukier – 0,5 szklanki
- budyń – 2 opakowania
- biszkopty – 1 opakowanie
- mleko – 850 ml
- semolina – 350 g (jeśli nie uda Ci się jej kupić użyj skrobi ziemniaczanej)
- śmietana kremówka 30% – 500 ml
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
Przygotowanie
Sok z wiśni podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego marynowane wiśnie oraz semolinę. Gotujemy do zgęstnienia – mniej więcej od 3 do 5 minut. Wiśniową masę wylewamy na blaszkę do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na przestudzonej masie wiśniowej układamy biszkopty. Przygotowujemy budyń i jeszcze ciepły wylewamy na biszkopty.
Ponownie zostawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i wykładamy – jako ostatnią warstwę – na ciasto.
Całość warto jeszcze przez jakiś czas schłodzić w lodówce i nasz „Tort Marzeń” jest gotowy!
Zamiast wiśni można użyć innych owoców – np. gruszek w zalewie. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis – gwarantujemy, że ciasto nie tylko przepysznie smakuje, ale również bardzo efektownie wygląda.
Comments are closed.