Ten prosty w przygotowaniu serek całkowicie wolny od konserwantów z pewnością stanie się przysmakiem twojej rodziny. Przepis.
A gdyby tak móc cieszyć się własnoręcznie wykonanym serkiem kanapkowym, ze starannie wybranych składników?
Wbrew pozorom produkcja domowego serka jest dziecinnie prosta i wcale nie wymaga trudno dostępnych półproduktów. Turecki serek śmietankowy z całą pewnością posmakuje zarówno tobie, jak i twojej rodzinie.
Składniki:
- 2 litry pasteryzowanego mleka 3,2%
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 2 szczypty soli
Mleko zagotowujemy w garnku. Gdy płyn zacznie się gotować do naczynia wlewamy sok z cytryny. Po chwili zmniejszamy ogień i mieszając, czekamy aż oddzieli się serwatka.
Gdy już się to stanie, naszym zadaniem jest dokładne odcedzenie jej na sitku (cały płyn z serwatki powinien spłynąć) i posolenie masy. Powstały serek śmietankowy mieszamy za pomocą miksera przez około dwie minuty. Gotowe!
Ten niezwykle prosty przepis może być zarówno gotową przekąską jak i bazą do tworzenia serków o różnych smakach np. z dodatkiem oliwy truflowej czy orzechów.
Serek z oliwą truflową
Składniki:
- serek śmietankowy
- oliwa truflowa
Przygotowany wcześniej serek śmietankowy wrzucamy do garnka razem z oliwą truflową. Całość łączymy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Serek bazyliowo – orzechowy
Składniki:
- serek śmietankowy
- łyżka masła
- pęczek świeżej bazylii
- garść orzechów włoskich
- szczypta soli
Serek śmietankowy mieszamy z wyjętym wcześniej z lodówki masłem. Następnie dorzucamy posiekaną bazylię oraz orzechy. Całość wykładamy na fragment papieru do pieczenia i zwijamy tworząc „roladkę”. Serek wkładamy do lodówki na ok 3 godziny, aby mógł z łatwością się kroić.
Comments are closed.