Pieczone udka z kurczaka – złociste i soczyste. Robię je dosyć często, bo wychodzą przepysznie

Kto z nas nie kocha kurczaka? Pachnący pieczony kurczak to jedno ze wspomnień z dzieciństwa, które przypomina szczęście dobrobyt i pełny „brzuszek”.

W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają kurczaka, a w szczególności udka z kurczaka, które można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso z kurczaka poza wspaniałym smakiem jest także zdrowe, bo zawiera dużo białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mięsko z kurczaka doskonale wciąga wszystkie aromaty, pozostawienie kurczaka w marynacie na pewno wzbogaci ich smak. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, wypróbujcie przepisu na kurczaka w marynacie z keczupu i majonezu. Zaskoczeni? A jednak! Ta niebywała mieszanka, spowoduję eksplozje smaków, jakich twoja rodzina się nie spodziewa.

Przygotowując udka z kurczaka, w pierwszej kolejności zadbaj o właściwe umycie mięsa, a następnie dokładne osuszenie części kurczaka, możesz do tego użyć ręcznika papierowego, który doskonale wciągnie nadmiar wody, pozostały na kurczaku po umyciu.

Do przygotowania udek z kurczaka w tej nowatorskiej odsłonie, będziesz potrzebować następujących składników, pamiętaj o tym, by wybierać produkty najwyższej jakości:

  • 2 duże łyżki majonezu,
  • 2 duże łyżki keczupu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża łyżka majeranku,
  • 1 mała łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 0,5 małej łyżeczki chili  oraz sól i pieprz do smaku.
Keczup, majonez, majeranek, paprykę oraz sól i pieprz mieszamy w miseczce, następnie dodajemy do niej udka z kurczaka. Podana ilość marynaty powinna spokojnie wystarczyć do zapeklowania 8-10 udek z kurczaka.

Dokładnie smarujemy każde udko i tak przygotowanego kurczaka wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. Następnie, układamy udka w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy każde udko odrobina chili, a w pomiędzy udka układamy drobno pokrojony czosnek i zakrywamy naczynie folią aluminiową.

Udka z kurczaka należy piec w temperaturze 180 stopni, ustawiając piekarnik na górną i dolną grzałkę przez około 50 minut. Następnie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze chwile aż do uzyskania lekko chrupiącej skórki.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!