Oto przepis na najsmaczniejszą sałatkę jaką jadłam: Zasmakuje każdemu i ozdobi każdy stół.
Najlepiej uszykować sobie wszystkie produkty już wieczorem wcześniejszego dnia, aby przed południem ze spokojem zająć się właściwą pracą. Najpierw dokładnie myjemy warzywa (ziemniaki oraz marchew) i gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości.
Następnie gotujemy jajka, jednak w tym wypadku musimy pilnować zegarka, ponieważ jajka nie powinny gotować się dłużej niż osiem minut. Po wyjęciu z garnka będą gorące, dlatego by je wystudzić, zalewamy zimną wodą.
W międzyczasie obieramy marchew i ziemniaki, po czym trzemy na tarce o grubych oczkach. Schłodzone jaja kurze obieramy ze skorupki i również trzemy na tarce, tak jak uprzednio zrobiliśmy to z warzywami. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Myjemy szczypior, suszymy go i siekamy. Ser kroimy drobno lub trzemy na tarce.
I teraz zaczyna się zabawa!
Układamy sałatkę warstwami! Na dno lądują ziemniaki, które wyrównujemy łyżką. Smarujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem, aby dodać nieco zieleni! Układamy równiutko starte jajka. Kolejna porcja kremowego majonezu, a potem marynowane pieczarki, odcedzone wcześniej z nadmiaru płynu.
Następnie układamy szynkę i marchewkę. Na samym szczycie znajdzie się starty ser, który będzie stanowił doskonałą dekorację potrawy! Dodatkowo na wierzchu warto ułożyć plastry marynowanych pieczarek i posypać resztką szczypiorku.
Szybko, prosto i..
..i na temat! Banalny przepis, nieskomplikowane wykonanie! Zdrowa sałatka, która zaskoczy wiele wymagających podniebień! Smacznego!
Comments are closed.