Trójwarstwowe ciasto – idealne ciasto na święta: Obłędny smak. Robi wrażenie.
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny placek do popołudniowej kawy, niezbyt kłopotliwy w przygotowaniu, a mimo to robiący wrażenie na gościach i domownikach – to ten przepis jest właśnie dla ciebie.
To zupełnie wyjątkowy, trójwarstwowy placek na kruchym spodzie, w którym kolejne warstwy nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie wyglądają. Ciasto jest delikatne, o idealnie zbalansowanym smaku.
Słodycz suszonych moreli i bogaty smak śliwek równoważy kwaskowa warstwa cytrynowa. To naprawdę warte uwagi połączenie smaków, tekstur i kolorów.
Na ciasto potrzebujesz:
- 20 dkg masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce umieść mąkę, cukier, starte na tarce zimne masło oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Wyrabiaj przez chwile, aż otrzymasz kruszonkę. Odłóż dwie łyżki kruszonki na później, a do reszty wlej mleko i wyrób ciasto. Podziel na pięć równych części.
Na nadzienie przygotuj:
- po 25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich i moreli (bez pestek)
- 2 obrane cytryny
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki (może być mąka kukurydziana)
Śliwki i morele namaczamy w gorącej wodzie (w wersji dla dorosłych, wodę można zastąpić rumem), a następnie drobno siekamy. Cytryny kroimy na ćwiartki i ewentualnie usuwamy pestki. Mielimy w malakserze z dodatkiem cukru i mąki, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm. Wykładamy spód papierem do pieczenia. Dwiema częściami ciasta wylepiamy spód oraz brzegi formy. Na ciasto wykładamy suszone śliwki, delikatnie dociskając do spodu. Przykrywamy rozwałkowanym na cienki placek kolejnym kawałkiem ciasta.
Kolejną warstwę stanowią siekane morele, po których ponownie rozkładamy płat ciasta. Na ciasto przekładamy masę cytrynową. Dokładnie rozprowadzamy.
Przykrywamy ostatnim płatem ciasta. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wierzch powinien był ładnie zarumieniony.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy całkowicie ostygnąć. Zimne można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Comments are closed.