Wątróbka. Jedni ją uwielbiają, inni unikają. Ten przepis sprawi, że będziecie w gronie tych pierwszych.

Wątróbka dla wielu nie jest ulubionym daniem, mogą się bez niej obyć. Warto jednak pamiętać, że jest ona źródłem żelaza, które jest bardzo ważnym składnikiem diety.

Samo przyrządzenie dania wydaje z pozoru jest łatwe. Ale przygotowanie delikatnej i miękkiej wątróbki może stanowić już problem. Poniżej przedstawiamy przepis, który zachęci do jedzenia wątróbki każdego.

Składniki:

  • 3 średnie cebule (może być więcej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 600g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)
  • Olej roślinny do smażenia
  • Liść laurowy
  • Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy i dokładnie myjemy. Cebule obieramy z łupinek, myjemy i kroimy w pierścienie lub półpierścienie. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę.

Smażymy tak długo aż cebulowe krążki częściowo zmiękną. Do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Całość równomiernie rozkładamy po patelni.

Na cebulę z czosnkiem kładziemy pokrojoną wątrobę. W trakcie smażenie nie doprawiamy jej solą, aby nie stwardniała. Smażymy. Po 2 minutach odwracamy wątróbkę i smażymy na drugiej stronie.

Teraz można doprawić danie i dodać 2 liście laurowe, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną wątróbkę smażyć jeszcze przez 2 minuty.

Wątróbka z tego przepisu jest delikatna i smaczna. Warto jej spróbować. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!