Szybkie w wykonaniu ciasteczka domowe – robię prawie w każdy weekend. Super przepis

Domowe wypieki, dzięki swojemu smakowi przywodzą na myśl beztroskie dzieciństwo i miłe wspomnienia z nim związane.

Ten deser będzie idealny, aby obudzić miłe czasy i wnieść odrobinę słodyczy i pysznego, dziecinnego smaku w codzienność. Ciasteczka z wiśni są słodkie, a zarazem chrupiące. Posiadają oryginalny smak, który pozostanie z Tobą na długo. Do przygotowania mogą zostać użyte świeże jak i mrożone wiśnie. Jeśli chcesz możesz wypróbować także innych owoców oraz orzechów.

Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy Ci tylko 30 minut, a deser będzie gotowy.

Składniki:

  • mąka pszenna 400 g
  • masło 150 g
  • dżem wiśniowy 50 g
  • wiśnie 50 g
  • jajka 3 sztuki
  • kwaśna śmietana 2 łyżki
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • cukier puder 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Przygotuj miskę i wsyp do niej cukier, proszek do pieczenia i dokładnie przesiej mąkę. Ostrożnie wszystko połącz i kolejno dodaj miękkie masło, śmietanę i jajka. Następnie dobrze i szybko zagnieć ciasto. Kiedy to zrobisz może go rozwałkować w kształt długiego prostokąta.

Dżemem posmaruj jego brzegi i ułóż na nim 50 wiśni. Teraz możesz zwinąć ciasto w rulon. W każdym ciasteczku powinny znajdować się po 2 sztuki owoców. Rozłóż ciasteczka na blasze obłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.

Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe i ostygnięte ciasteczka posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!