To wyjątkowy i banalny pomysł na smaczną i wyjątkową surówkę: Wystarczą 3 marchewki, odrobinę majonezu, jogurt i czosnek.
Zaskocz swoich domowników i gości niebanalnym pomysłem na marchewkową przystawkę. Podana właśnie w ten sposób, zachwyci swoim wyglądem i zachęci do zjedzenia również niejadków.
Składniki:
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki dobrej jakości majonezu (lub jogurtu połączonego z kilkoma kroplami soku z cytryny),
- 1 ząbek czosnku,
- 3 marchewki (około 500 gramów);
Oprócz tego:
- łyżeczka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
- odrobina soli;
Sposób przygotowania:
Marchewkę należy dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Większość marchwi zetrzyj na oczkach tarki. Pozostałą część za pomocą skrobaczki do warzyw lub noża, pokrój w cienkie plastry (mniej więcej 6 plastrów).
Teraz rozgrzej tłuszcz roślinny na patelni i na nim podsmaż startą na tarce marchewkę, aż będzie miękka. W trakcie podsmażania rozmieszaj w osobnym naczyniu posiekany czosnek, jogurt i majonez.
Do tej mieszanki możesz teraz dodać marchewkę z patelni. Czas na doprawienie solą i ponowne zamieszanie. Uformuj na talerzu za pomocą łyżki niewielkie kopce i owiń je paskami marchwi przygotowanymi wcześniej. Na ich wierzchu możesz umieścić kilka listków pietruszki, kopru lub innych świeżych ziół.
Smacznego!
Copy
Comments are closed.