Puszysty włoski wypiek w 15 minut. Świetna pyszna przekąska dla całej rodziny

Focaccia to włoskie ciasto, które przez wielu uznawane jest za poprzednika uwielbianej przez wszystkich pizzy.

Puszysty placek zazwyczaj serwowany jest co prawda bez sosu pomidorowego i innych dodatków, ale może zostać przyrządzony z serem mozzarella. Właśnie taki przepis chcę Wam dziś zaproponować.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g sera mozzarella
  • 300 g mleka
  • 80 g masła
  • 25 g cukru
  • 5 g drożdży
  • 2 jajka
  • sól

Przygotowanie

Zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta. Mieszamy 250 g ciepłego mleka z cukrem oraz drożdżami i umieszczamy w głębokim naczyniu.

Dodajemy ubite jajko oraz przesianą mąkę z dodatkiem soli. Ciasto zagniatamy. Następnie dodajemy masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) i jeszcze raz zagniatamy całość.

Przygotowaną w ten sposób masę przekładamy do głębokiej miski i przykrywamy folią. Teraz swoją pracę muszą wykonać drożdże. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, gdy jego ilość zwiększy się dwa razy.

Gdy już wyrośnie, układamy ja na okrągłej blasze przykrytej pergaminem. W cieście robimy nacięcia (zobacz zdjęcie poniżej) i układamy w nich pokrojoną w cienkie paski mozzarellę. Kolejny raz przykrywamy ciasto folią i zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy będzie już gotowe, smarujemy je jajkiem ubitym z 2 łyżkami mleka i solą. Na zakończenie wkładamy ciasto na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Focaccia jest gotowa. Można ją podawać jako przekąskę lub danie główne.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!