Polecam przepis na wyjątkowe ciasto cioci – to ciasto uzależnia swoim smakiem.

Ciasto według przepisu cioci – zapamiętaj je. Ono uzależnia !

To idealny przepis dla wszystkich wielbicieli słodkiej czekolady. Jego przygotowanie zajmie tylko chwilę. A jego smak zastąpi sklepowe słodycze.

Składniki:

  • Jajka – 6 sztuk
  • Cukier puder – 3 łyżki
  • Olej – 6 łyżek
  • Mleko – 6 łyżek
  • Mąka – 8 łyżek
  • Rodzynki – 100 gram
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki

Składniki potrzebne do przygotowania masy:

  • Serek mascarpone – 300 gram
  • Bita śmietana/ Ubita śmietanka 30 % – 100 gram
  • Masło – 100 gram
  • Cukier puder – 3 łyżki
  • Skórka z jednej cytryny
  • Polewa – składniki:
  • Czekolada – 100 gram
  • Mleko – 3 łyżki

Wykonanie:

Jajka z cukrem utrzeć ze sobą. Dodać w kolejności olej, mleko, rodzynki oraz mąkę. Przygotować blaszkę oprószając ją mąką. Ubitym ciastem wypełnić blachę. Czas pieczenia to 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.

W czasie stygnięcia ciasta należy przygotować masę. Mascarpone, cukier oraz śmietankę 30% zmiksować ze sobą. Po czym połączyć z miękkim masłem i skórką ze startej cytryny. Uwaga! Aromat migdałowy lub waniliowy można dodać do masy. Ale nie jest to konieczne, jeśli ktoś nie lubi tego smaku.

Na wystygnięte ciasto wyłożyć krem z serkiem mascarpone. Na koniec należy przygotować polewę. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z mlekiem. Polane ciasto musi poleżeć w lodówce przez około 2-3 godziny.

Czekoladowe niebo w gębie!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!