Pierś z kurczaka, wypełniona szpinakiem i serem, czosnkiem. Hit w mojej kuchni
Pierś z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku, sera i czosnku to idealna propozycja na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Wygląda i smakuje wyśmienicie!
CZEGO POTRZEBUJESZ?
- pierś z kurczaka- sześć pojedynczych;
- rozdrobniony, mrożony szpinak- paczka;
- kwaśna śmietana 18%- dwie łyżki;
- ciasto francuskie- trzy opakowania;
- żółty ser- sześć plasterków;
- czosnek- cztery ząbki;
- masło- jedna łyżka;
- jajko;
- gałka muszkatołowa- szczypta;
- sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tak by powstała kieszonka umożliwiająca późniejsze włożenie farszu. Rozmrożony wcześniej szpinak należy smażyć na maśle, odparowując nadmiar wody. Cztery ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dorzucić na patelnię wraz z gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 2 minuty, a następnie wyłączyć palnik, dodać śmietanę i wymieszać gotowy farsz.
Do naciętych uprzednio piersi z kurczaka włożyć powstałe nadzienie. Na wierzchu farszu ułożyć plasterek sera. Piersi doprawić solą do smaku. Każdy z płatów ciasta francuskiego przeciąć na pół. Z dwóch przeciwnych stron naciąć grube – około dwu centymetrowe, podłużne paski. Pierś z kurczaka ułożyć na środku ciasta francuskiego.
Długość nacięć dostosować do wielkości kurczaka. Należy pamiętać, że mięso musi leżeć na nienaciętej części ciasta francuskiego. Następnie zawijać pierś z kurczaka, ciastem, na zakładkę – tak jak pokazano na zdjęciu.
Zawinięte piersi z kurczaka ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować równomiernie wymieszanym jajkiem. Do rozgrzanego, do 200 stopni piekarnika wstawić potrawę.
Comments are closed.