Moja rodzina uwielbia: Jeśli nie masz pomysłu na kolację – mam pomysł na szybką i smaczną zapiekankę.
Masz czasem taki dzień, że zjadłabyś coś pysznego, a kompletnie nie masz ochoty na stanie w kuchni?
Jeśli tak, to mam dla Ciebie idealny przepis, który nie zajmie Ci dużo czasu, a będzie smakował wyśmienicie! Szybka i prosta zapiekanka sprosta oczekiwania wszystkim członkom rodziny i z pewnością migiem zniknie z talerzy domowników.
Jest to naprawdę fajny przepis, który łączy w sobie smak mięsa mielonego oraz kapusty. W tym wydaniu to dość niespotykane zestawienie, jednak smak zapiekanki jest tego naprawdę warty i każda z Was musi wypróbować ten przepis.
Do przyrządzenia zapiekanki potrzebujesz:
- 1 kg kapusty
- 800 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g ziemniaków
- 5 jajek
- 3 średnie cebule
- 200 g śmietany
- 120 ml mleka
- sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę i wsadź do niej główkę kapusty. Gdy liście zaczną się już rozdzielać, gotuj je przez dwie minuty, a następnie wyjmij je z garnka i poczekaj, aż ostygną. Odkrój wszystkie twarde części kapusty – nie będą nam już potrzebne. Obraną cebulę posiekaj w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż na gorącym oleju.
Do cebuli dodaj mięso mielone, smaż je razem na niedużym ogniu. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, następnie dodaj je na patelnię do mięsa i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do pustej miski wbij jajka, dolej mleko, a następnie użyj trzepaczki. Przygotuj naczynie do pieczenia i wyłóż je liśćmi kapusty. Rozprowadź połowę masy z mięsem po liściach.
Nadzienie posmaruj połową masy jajecznej, następnie powtórz poprzednie kroki, aby stworzyć drugą warstwę – połóż liście, masę z mięsem oraz rozbełtane jajka. Na koniec przykryj wszystko ugotowanymi liśćmi kapusty.
Comments are closed.