Szybka przekąska w kilka minut: Leniwce – Zapiekanki z pieczarkami, które każdy pokocha.
Umówiłeś się ze znajomymi na piknik, ale nie wiesz, co przygotować? Kumple z pracy wpadną wieczór na wspólne oglądanie meczu i zapomniałeś przekąsek? Córka nie uprzedziła, że zaprosiła klika przyjaciółek na babski wieczór i nie zdążysz nic zrobić?
Spokojnie, dzięki temu łatwemu przepisowi z każdej z tych sytuacji wyjdziesz zwycięsko. Proste i szybkie w przygotowaniu zapiekanki z pewnością trafią w każdy gust i szybko zapełnią brzuchy.
Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku – przygotuj się do serwowania dokładki. Palce lizać!
Składniki:
- 200 gram świeżych pieczarek
- 20 gram masła
- 1 średnia cebula
- 1 bochenek białego chleba lub bagietka
- pół łyżeczki soli
- 100 gram sera żółtego
- 1-2 łyżek kwaśnej śmietany lub majonezu
- zioła i przyprawy do smaku
Przygotowanie
Świeże pieczarki dokładnie umyj, osusz i oczyść. Pokrój w kostkę i przełóż do miski. Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej grzyby do momentu, aż wyparuje z nich woda.
Wtedy dodaj na patelnię cebulę i smaż na małym ogniu, mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Ostaw, by nieco ostygło.
Ser zetrzyj na grubych oczkach i wsyp go razem z ziołami do grzybów. Dodaj śmietanę lub majonez i dobrze wymieszaj. Jeśli uznasz, że konsystencja jest za mało kremowa, możesz dodać odrobinę masła.
Pokrój bochenek lub bagietkę na kromki grubości ok. 2 cm i posmaruj każdą z nich wcześniej przygotowanymi pieczarkami z serem.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej kanapki. Przekąski piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Odstaw je do wystygnięcia lub serwuj wciąż ciepłe – sposób podania zależy od ciebie! Jeśli lubisz, możesz polać wierzch ketchupem, sosem czosnkowym lub twoim ulubionym sosem. Zapiekanki łatwo zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą jako przekąskę.
Comments are closed.