Szybka przekąska w kilka minut: Leniwce – Zapiekanki z pieczarkami, które każdy pokocha.

Umówiłeś się ze znajomymi na piknik, ale nie wiesz, co przygotować? Kumple z pracy wpadną wieczór na wspólne oglądanie meczu i zapomniałeś przekąsek? Córka nie uprzedziła, że zaprosiła klika przyjaciółek na babski wieczór i nie zdążysz nic zrobić?

Spokojnie, dzięki temu łatwemu przepisowi z każdej z tych sytuacji wyjdziesz zwycięsko. Proste i szybkie w przygotowaniu zapiekanki z pewnością trafią w każdy gust i szybko zapełnią brzuchy.

Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku – przygotuj się do serwowania dokładki. Palce lizać!

Składniki:

  • 200 gram świeżych pieczarek
  • 20 gram masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 bochenek białego chleba lub bagietka
  • pół łyżeczki soli
  • 100 gram sera żółtego
  • 1-2 łyżek kwaśnej śmietany lub majonezu
  • zioła i przyprawy do smaku

Przygotowanie

Świeże pieczarki dokładnie umyj, osusz i oczyść. Pokrój w kostkę i przełóż do miski. Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej grzyby do momentu, aż wyparuje z nich woda.

Wtedy dodaj na patelnię cebulę i smaż na małym ogniu, mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Ostaw, by nieco ostygło.

Ser zetrzyj na grubych oczkach i wsyp go razem z ziołami do grzybów. Dodaj śmietanę lub majonez i dobrze wymieszaj. Jeśli uznasz, że konsystencja jest za mało kremowa, możesz dodać odrobinę masła.

Pokrój bochenek lub bagietkę na kromki grubości ok. 2 cm i posmaruj każdą z nich wcześniej przygotowanymi pieczarkami z serem.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej kanapki. Przekąski piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Odstaw je do wystygnięcia lub serwuj wciąż ciepłe – sposób podania zależy od ciebie! Jeśli lubisz, możesz polać wierzch ketchupem, sosem czosnkowym lub twoim ulubionym sosem. Zapiekanki łatwo zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą jako przekąskę.

Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły dla twojej pociechy. Jeśli chcesz, śmiało odgrzej je na drugi dzień w mikrofali lub piekarniku, by sprawić że ser znów był ciągnący. Ciesz się swoimi leniwcami tak, jak lubisz.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!