Zawijane serniczki – Są chrupiące, miękkie i wyśmienicie smakują. Pokochasz je
Twarogowe serniczki, czy też tzw. twarogowe ślimaczki, to przepyszny deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny na poczęstunek do popołudniowej kawy, czy herbaty. Gdy raz spróbujesz, na pewno będziesz miał ochotę na więcej!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- mąka- 350 g
- mleko- 100 g
- cukier- 50 g
- suche drożdże- 3 g
- margaryna lub masło- 50 g
- sól- szczypta
- kwaśna śmietana- 70 g
NADZIENIE:
- cukier- 100g
- twarożek- 0,5 kg
- jajko- jedna sztuka
SOS:
- cukier- jedna łyżka
- kwaśna śmietana- 200 g
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzej w kubeczku, w nim rozpuść drożdże, dodaj pół łyżeczki cukru i dobrze wszystko wymieszaj. Po wymieszaniu dodaj 3 łyżeczki mąki i znów dokładnie mieszaj do momentu, w którym nie pozostaną żadne grudki.
Comments are closed.