Zawijane serniczki – Są chrupiące, miękkie i wyśmienicie smakują. Pokochasz je

Twarogowe serniczki, czy też tzw. twarogowe ślimaczki, to przepyszny deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny na poczęstunek do popołudniowej kawy, czy herbaty. Gdy raz spróbujesz, na pewno będziesz miał ochotę na więcej!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • mąka- 350 g
  • mleko- 100 g
  • cukier- 50 g
  • suche drożdże- 3 g
  • margaryna lub masło- 50 g
  • sól- szczypta
  • kwaśna śmietana- 70 g

NADZIENIE:

  • cukier- 100g
  • twarożek- 0,5 kg
  • jajko- jedna sztuka

SOS:

  • cukier- jedna łyżka
  • kwaśna śmietana- 200 g

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzej w kubeczku, w nim rozpuść drożdże, dodaj pół łyżeczki cukru i dobrze wszystko wymieszaj. Po wymieszaniu dodaj 3 łyżeczki mąki i znów dokładnie mieszaj do momentu, w którym nie pozostaną żadne grudki.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!