Zawijane serniczki – Są chrupiące, miękkie i wyśmienicie smakują. Pokochasz je

Powstałą mieszaninę, pozostaw w ciepłym miejscu na około pół godziny. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej miski, powoli przesiewaj mąkę przez sito, dodaj do niej sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski, przełóż miękką margarynę (lub masło), wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej.

Wlej do tego śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową) i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Dodaj do tego, zawartość wcześniej odstawionego kubka, i powoli ugniataj wszystko na ciasto.

Po ugnieceniu przykryj i pozostaw w takiej formie na 15 minut. (ważne, gdyż w tym czasie mąka, wchłonie wilgoć a co za tym idzie- wyrabianie ciasta stanie się o wiele łatwiejsze).

Po upływie wyznaczonego czasu ponownie ugniataj ciasto, do momentu, aż stanie się gładkie. Gdy uzyska gładkość, przykryj je, pozostaw w ciepłym miejscu i czekaj aż powoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość, zajmij się przygotowaniem nadzienie.

Wbij jajko do miski, wsyp cukier, dodaj twaróg i mieszaj do czasu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji (jeżeli nadzienie powstało zbyt mokre, dodaj niewielką ilość mąki). Przykryj powstałą mieszaninę folią spożywczą i pozostaw na stole w temperaturze pokojowej.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!