Placki ziemniaczane – Proste, a jakie dobre. Ślinka sama cieknie na myśl o nich. Przepis.
Przeważnie każdy zajadał się w dzieciństwie plackami ziemniaczanymi.
Oto przepis na te z patelni, który przeniesie Cię do tamtych czasów. Poczujesz się jak za dawnych lat, jedząc tę niby prostą, a jednak wyjątkową potrawę. Gdy tylko jej spróbujesz, będziesz często wracać do tych placków. Idealnie nadają się na obiad. A zatem do dzieła!
Składniki:
- 100 ml oleju roślinnego
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g chudej wieprzowiny
- 1 cebula
- 50 g masła
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 szklanki mąki
Przygotowanie:
Umyj wieprzowinę i pokrój na kawałki. Następnie zmiel w maszynce. Do tak przygotowanego mięsa dodaj przyprawy. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Weź patelnię i usmaż cebulę wraz z mięsem na średnim ogniu. Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zalej je wodą w garnku i ugotuj.
Gdy będą już gotowe dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj. Zmiel je na gładkie puree, tak aby nie została żadna grudka. Do powstałego puree wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Mięso połącz z masą ziemniaczaną, a potem uformuj placki. Smaż je na patelni dodając olej roślinny.
Opcjonalnie przed smażeniem, możesz je obtoczyć w bułce tartej. Możesz też do środka włożyć nadzienie z pieczarek, grzybów leśnych czy nawet ziół. Jednak nawet bez dodatków placki będą smakować wybornie!
Comments are closed.