Placek ziemniaczany to smak dzieciństwa – Jest prosty w przygotowaniu i można go przyrządzić ze składników, które na pewno posiadasz w domu.
Włoski placek ziemniaczany
Obiady to bardzo trudny temat dla wielu gospodyń domowych. Oczywiście istnieje wiele potraw ale powielanie ich z czasem staje się nudne i monotonne. W związku z tym nie jedna osoba poszukuje nowych przepisów, które przypadną do gustu wszystkim domownikom.
Oto przepis na placek ziemniaczany z warzywami, który zachwyci niejednego. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim pysznym smakiem oraz wyjątkowym aromatem. Ponadto przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki potrzebne do przygotowania włoskiego placka ziemniaczanego:
- cztery jajka,
- jeden cały pomidor,
- 2 duże ziemniaki,
- 3 cale papryki,
- 100 g twardego sera,
- 200 ml mleka,
- 60 ml oleju słonecznikowego,
- 200 g mąki pszennej,
- 16 g proszku do pieczenia,
- jedna łyżka stołowa posiekanej pietruszki,
- mozzarella bądź inny starty ser,
- przyprawy do smaku na przykład sól i czarny pieprz mielony.
Sposób przygotowywania:
Na początek obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce (na grubych oczkach). Następnie ze startych ziemniaków wyciśnij sok i go odlej. Następnie cebulę, paprykę a także pomidory dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki.
Do osobnej miski wpij jajka i dopraw je przyprawami. Do jajek dodaj mleko. Następnie wymieszaj i dodaj starte wcześniej ziemniaki oraz wszystkie pokrojone warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie należy pokroić ser w kostkę i wymieszać z masą w misce.
Gdy to zrobimy następnie stopniowo to powstałej mieszanki należy dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W międzyczasie blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej pozostałą pieczonkę składników. W tym momencie należy całość pospać mozzarellą lub innym startym serem.
Comments are closed.