Nie jadłaś jeszcze tak dobrych: Wyjątkowo smaczny obiad. Chrupiące ziemniaczki w złotej skórce.
W naszej tradycji ziemniaki to w zasadzie podstawa dania obiadowego. Nie mogą się bez nich obejść niedzielne rodzinne obiady czy imprezy. Lubimy je pod wieloma postaciami – pieczone, smażone, w mundurkach, w postaci frytek czy po prostu tłuczone.
Chcemy przedstawić kolejny sposób na ziemniaki – w chrupiącej i złocistej skórce. Ziemniaczki w rękawie – świetna propozycja na obiad w rodzinnym gronie.
Potrzebujemy do wykonania:
- ziemniaki – 1 kg
- czosnek – 2-3 ząbki
- pietruszka zielona – pęczek
- musztarda – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- sól – ok. 0,5 łyżeczki
- przyprawa do ziemniaków i pieprz – do smaku
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie chrupiących ziemniaczków:
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przecinamy na ćwiartki i widelcem lub szpikulcem nakłuwamy w kilku miejscach. Młode ziemniaki wystarczy dobrze umyć i można je piec ze skórką.
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, łyżeczkę musztardy i przyprawy. Całość mieszamy, dokładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy je marynatą. Przyprawione ziemniaki wkładamy do rękawa do pieczenia, w którym najpierw robimy kilka nacięć. Ziemniaczki pieczemy przez ok. 40 do 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Na 10 minut przez wyjęciem z piekarnika należy przeciąć górę rękawa do pieczenia i ustawić tryb grillowania – to zapewni chrupką i złotą aromatyczną skórkę.
Comments are closed.