Znajoma kucharka podzieliła się przepisem na te pyszne ziemniaki z cebulką – od dziś tylko takie goszczą na moim stole
Ziemniaki w polskiej kuchni zajmują miejsce szczególne. Jemy je niemal codziennie, są podstawą prawie każdego obiadu.
Puree, gotowane w mundurkach, opiekane lub serwowane jako frytki – ziemniaki podawać można na bardzo wiele sposobów. Dziś proponuję Ci przepis na klasyczne i bardzo proste danie, jakim są ziemniaki z cebulką. Będą smakować każdemu.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 0,5 łyżeczki pieprzu (czarnego)
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 50 g oleju roślinnego
- 50 g sosu sojowego
- 20 g ziół
Jak przyrządzić ziemniaki z cebulką?
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Później wszystko będzie się działo bardzo szybko i nie będzie już czasu.
Paprykę kroimy w podłużne kawałki, marchewkę i ziemniaki ścieramy na specjalnej tarce, aby uzyskać cienkie i długie paski. Cebulę kroimy w talarki.
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko ją podsmażamy. Dorzucamy marchew i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Warzywa na patelni cały czas dokładnie mieszamy.
Następnie dokładamy starte ziemniaki (muszą spędzić na patelni 5 minut) i paprykę (kolejna minuta). Na koniec dodajemy sos sojowy, ocet i pieprz. Nie przerywamy smażenia i mieszania wszystkich składników.
Comments are closed.