Danie, które lubi cała rodzina. Ziemniaki po egipsku – Sprawdzony przepis.

Ziemniaki bezwzględnie kojarzą nam się z kulturą i kuchnią europejską, co powiedzie jednak na ziemniaki po egipsku?

Nikt nie powiedział mi skąd ta nazwa pochodzi, ani czy faktycznie są one pochodzenia egipskiego… Najważniejsze jednak, że są przepyszne i bardzo sycące!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1kg ziemniaków
  • 200ml 
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 
  • ser 
  • 200ml soku pomidorowego lub 1 mały przecier pomidorowy
  • 2 duże cebule pokrojone w kółka
  • sól i pieprz do smaku

Proces przygotowania egipskich ziemniaczków jest bardzo prosty. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie kółka i układamy na blaszce wysmarowanej olejem. Następnie równomiernie układamy mięso na warstwie ziemniaków, przyprawiamy, posypujemy cebulą i znowu przyprawiamy.

Na mięsno-cebulową masę wykładamy kolejną warstwę ziemniaków. Całość zalewamy sokiem/przecierem wymieszanym z jogurtem/śmietaną i przyprawami.  Tak przygotowane danie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.

Blaszka powinna być pod przykryciem przez pierwsze pół godziny, drugie pół pieczemy bez przykrycia. Przed końcem pieczenia posypujemy danie startym serem. Danie wyciągamy z piekarnika, jak ser się rozpuści i będzie ciągnący. Najlepiej podawać z dodatkiem warzyw.

Smacznego! 

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!