Można jeść i jeść: Jak przygotować miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru. Super przepis.

Każdego z nas czasem nachodzi ochota na naleśniki, wybornie smakują z nutellą, owocami czy bitą śmietaną lub na słono z mięsem, grzybami czy szpinakiem.

Jednak co zrobić, gdy w naszej lodówce nie ma ani kefiru, ani mleka? Przedstawiam najlepszy przepis na znakomite naleśniki zrobione na wodzie! Wystarczą 4 kroki.

Ogromną zaletą tych naleśników jest to, że pasują do nich dodatki zarówno słodkie, jak i słone. Ja dodatkowo dodaję do nich zioła,  aby pięknie prezentowały się na talerzu i kusiły zapachem.

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki ziół (wedle upodobania)
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Po pierwsze należy ubić jajka, następnie wlać 500 ml wody i kolejne wsypywać sodę, sól oraz cukier. Połączyć wszystko trzepaczką.

Kwasek cytrynowy należy rozpuścić w pozostałych 100 ml wody i na chwile odstawić.

Do powstałej mieszanki jaj dodać wcześniej przesianą mąkę i ubijać do momentu rozbicia wszystkich grudek, można użyć do tego miksera. Powstałe ciasto odstawić na 20 min.

Następnie dodać do ciasta kwasek cytrynowy i zioła, ponownie wymieszać wszystko za pomocą miksera. Teraz wystarczy tylko usmażyć naleśniki i gotowe!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!