Można jeść i jeść: Jak przygotować miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru. Super przepis.
Każdego z nas czasem nachodzi ochota na naleśniki, wybornie smakują z nutellą, owocami czy bitą śmietaną lub na słono z mięsem, grzybami czy szpinakiem.
Jednak co zrobić, gdy w naszej lodówce nie ma ani kefiru, ani mleka? Przedstawiam najlepszy przepis na znakomite naleśniki zrobione na wodzie! Wystarczą 4 kroki.
Ogromną zaletą tych naleśników jest to, że pasują do nich dodatki zarówno słodkie, jak i słone. Ja dodatkowo dodaję do nich zioła, aby pięknie prezentowały się na talerzu i kusiły zapachem.
Składniki:
- 600 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 3 łyżki ziół (wedle upodobania)
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Po pierwsze należy ubić jajka, następnie wlać 500 ml wody i kolejne wsypywać sodę, sól oraz cukier. Połączyć wszystko trzepaczką.
Kwasek cytrynowy należy rozpuścić w pozostałych 100 ml wody i na chwile odstawić.
Do powstałej mieszanki jaj dodać wcześniej przesianą mąkę i ubijać do momentu rozbicia wszystkich grudek, można użyć do tego miksera. Powstałe ciasto odstawić na 20 min.
Comments are closed.