Zupa Boski Smak – nadzwyczajny aromat, który zachwyci domowników. Mój numer 1 wśród zup.
Pyszna, pożywna zupa, a jednocześnie niezbyt ciężkostrawna. Bardzo prosta w przygotowaniu, charakteryzuje się pełnym aromatem, boskim smakiem i kremową konsystencją.
Idealna, kiedy masz dość oklepanych przepisów na żeberka i szukasz przepisu łatwego, a smacznego!
Składniki:
- żeberka wieprzowe 500 gramów
- ziemniaki 200 gramów
- serek topiony 200 gramów
- zielony groszek, mrożony lub świeży 100 gramów
- ryż 2 łyżki
- marchew 1 średnia sztuka
- cebula 1 sztuka
- liść laurowy 1 sztuka
- sól, pieprz, zioła
- olej roślinny lub oliwa
Najpierw zalewamy żeberka w garnku, tak aby woda przykryła je całkowicie. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik, a żeberka odcedzamy i płuczemy.
Wkładamy do świeżego garnka, wlewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy ponownie, tym razem jednak gotujemy żeberka dłużej, przez około 40 minut. W tym czasie obieramy marchew, ziemniaki i cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, cebulę siekamy w drobną kostkę.
W drobną kostkę kroimy też serek topiony. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy na niego posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor. Gdy cebula jest gotowa, dokładamy marchew i smażymy razem przez około 2 minuty.
Żeberka wyjmujemy z garnka, studzimy i oddzielamy mięso od kości, a potem siekamy. Ryż płuczemy na sitku, a następnie razem z ziemniakami wrzucamy do wrzącego bulionu. Po 15 minutach dorzucamy do nich zielony groszek oraz ser. Po 15 minutach dodajemy usmażone wcześniej warzywa i można już zupę przyprawić solą, pieprzem, ziołami i liściem laurowym.
Comments are closed.