Zupa Boski Smak – nadzwyczajny aromat, który zachwyci domowników. Mój numer 1 wśród zup.

Pyszna, pożywna zupa, a jednocześnie niezbyt ciężkostrawna. Bardzo prosta w przygotowaniu, charakteryzuje się pełnym aromatem, boskim smakiem i kremową konsystencją.

Idealna, kiedy masz dość oklepanych przepisów na żeberka i szukasz przepisu łatwego, a smacznego!

Składniki:

  • żeberka wieprzowe 500 gramów
  • ziemniaki 200 gramów
  • serek topiony 200 gramów
  • zielony groszek, mrożony lub świeży 100 gramów
  • ryż 2 łyżki
  • marchew 1 średnia sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • liść laurowy 1 sztuka
  • sól, pieprz, zioła
  • olej roślinny lub oliwa

Najpierw zalewamy żeberka w garnku, tak aby woda przykryła je całkowicie. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik, a żeberka odcedzamy i płuczemy.

Wkładamy do świeżego garnka, wlewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy ponownie, tym razem jednak gotujemy żeberka dłużej, przez około 40 minut. W tym czasie obieramy marchew, ziemniaki i cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, cebulę siekamy w drobną kostkę.

W drobną kostkę kroimy też serek topiony. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy na niego posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor. Gdy cebula jest gotowa, dokładamy marchew i smażymy razem przez około 2 minuty.

Żeberka wyjmujemy z garnka, studzimy i oddzielamy mięso od kości, a potem siekamy. Ryż płuczemy na sitku, a następnie razem z ziemniakami wrzucamy do wrzącego bulionu.  Po 15 minutach dorzucamy do nich zielony groszek oraz ser. Po 15 minutach dodajemy usmażone wcześniej warzywa i można już zupę przyprawić solą, pieprzem, ziołami i liściem laurowym.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem aby cała przeszła aromatem. Bon apetit!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!