Składniki:
- bulion – 1litr,
- średniej wielkości ziemniaki – 5-6 sztuk,
- masło lub smalec – 2 łyżki,
- olej – 2 łyżki,
- czosnek – 1 i 1/2 główki + opcjonalnie kilka ząbków,
- razowa bagietka lub chleb,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, liść laurowy.
Do podawania:
- starty ser,
- bagietka lub chleb tostowy (można posmarować przepuszczonym przez praskę czosnkiem).
Przygotowanie:
Na początku należy obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. W garnuszku roztopić masło, dodać do niego ziemniaki i chwilę podsmażyć (około 2 minuty). Potem trzeba wrzucić do garnuszka obrany czosnek i przyprawy. Wszystko zalać bulionem i zamieszać. Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.
Potem należy wyjąć liść laurowy i zupę zblendować. Można dodać dla większej mocy zupy jeszcze kilka ząbków czosnku. Trzeba jednak stale monitorować jak smakuje zupa, by nie przesadzić. Po wymieszaniu można danie serwować.
UWAGA: Czosnek obniża ciśnienie tętnicze. Niskociśnieniowcy musza być ostrożni w jedzeniu tej zupy. Muszą spożywać ją w rozsądnych porcjach, z mniejszą ilością czosnku.
Comments are closed.