Składniki:
- kalerepa -1,
- marchewka – 2 sztuki,
- pietruszka – 1 sztuka,
- seler – 1/4,
- czosnek – 2 ząbki,
- cebula – 1 sztuka,
- kurczak – 1 sztuka,
- liście laurowe – 5 sztuk,
- pieprz czarny – 5 ziarenek,
- pieprz kolorowy – 5 ziarenek,
- sól – 2 łyżeczki,
- natka pietruszki,
- pęczek ziół (rozmaryn, tymianek, estragon, oregano)
Przygotuj garnek. Opłucz kurczaka i włóż do do garnka. Oczyść warzywa korzeniowe. Przekrój je na pół lub drobniej i dodaj do garnka razem z natką pietruszki. Obierz czosnek i dodaj do reszty. Zalej zimną wodą i zagotuj. Gdy zupa się zagotuje, zdejmij szum.
Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy pod przykryciem przez około półtorej godziny. W przypadku wyparowania wody, można ją uzupełnić. Po półtorej godziny należy wyjąć warzywa i kurczaka. Mięso i warzywa kroimy na nieduże kawałki. Można serwować z makaronem.
Comments are closed.